Το ανθρώπινο σώμα είναι μία θαυμαστή μηχανή για την περιγραφή της οποίας απαιτείται  να συμβάλουν πολλές επιστήμες. Η χημεία, η μηχανική, η βιολογία  βρίσκονται πίσω από διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος στο οποίο κάθε στιγμή συμβαίνουν εκατομμύρια διαφορετικές  διεργασίες.

Η επιστήμη της Ανατομίας και της Φυσιολογίας αποτελούν κλάδο της Βιολογίας και περισσότερο από όλες μελετούν την κατασκευή και την λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Ειδικότερα: 

Η ανατομία μελετά τα μέρη, τη μορφή, την κατασκευή, τη σύνθεση, και τη σχέση των οργάνων που αποτελούν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η φυσιολογία μελετά την λειτουργία των ανθρώπινων κυττάρων, των οργάνων,  των συστημάτων και συνολικότερα τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Η γνώση της κατασκευής του ανθρώπου μας ενδιαφέρει τόσο από θεωρητική άποψη όσο και από πρακτική άποψη. Μέσω της κατανόησης της κατασκευής και της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος μπορούμε να αποκτήσουμε τις βάσεις για την αντιμετώπιση των ασθενειών του ανθρώπου. Διότι η γνώση της μορφής (Ανατομία) είναι προϋπόθεση για την κατανόηση της λειτουργίας (Φυσιολογία) και η γνώση της φυσιολογικής μορφής και λειτουργίας είναι προϋπόθεση για την αναγνώριση παθολογικών καταστάσεων.

Εισαγωγικά στοιχεία

Διαφορετικά είδη κυττάρων συνθέτουν τους διάφορους ιστούς.

Διαφορετικά είδη ιστών συνθέτουν τα όργανα.

Διαφορετικά όργανα συνθέτουν τα συστήματα

Το επιθήλιο είναι ένας τύπος ιστού που αποτελείται από ένα ή περισσότερα στρώματα κυττάρων που καλύπτουν τις επιφάνειες του σώματος.  

Λειτουργίες των επιθηλίων

  • η προστασία (δέρμα),
  • η απορρόφηση (λεπτό και παχύ έντερο),
  • η μεταφορά υλικών πάνω στην κυτταρική επιφάνεια (μεσολαβούμενη από τους κροσσούς),
  • η έκκριση (αδένες),
  • η απέκκριση (νεφρικά σωληνάρια),
  • η ανταλλαγή αερίων (πνευμονικές κυψελίδες) και η διολίσθηση μεταξύ κυτταρικών επιφανειών (μεσοθήλιο).

Ανατομική ορολογία

Η μελέτη του ανθρώπινου σώματος από ανατομική σκοπιά απαιτεί τη χρήση από τους εμπλεκόμενους της κατάλληλης ανατομικής ορολογίας.  Κάθε  εμπλεκόμενος είτε σπουδαστής είτε εκπαιδευτικός σε μία τέτοια διαδικασία πρέπει να γνωρίζει όρους, ορισμούς και να τους χρησιμοποιεί κατάλληλα.  Η απλούστερη επισκόπηση του  ανθρώπινου σώματος αποκαλύπτει ότι δομικά χωρίζεται στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου, στον κορμό και στα ζεύγη των άνω και των κάτω άκρων. Καθεμία από τις παραπάνω περιοχές χωρίζονται περαιτέρω σε μικρότερες.