Εξετάσεις βιολογικών υγρών και εκκριμάτων

Γενική αίματος: Ελέγχει ποσοτικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά στοιχεία του αίματος. 

Χρησιμοποιείται ευρέως σε εξετάσεις 

προσυμπτωματικού ελέγχου (check-up),

στον προεγχειρητικό έλεγχο

στην αξιολόγηση συμπτωμάτων αναιμίας ή λοιμώξεων.

στην παρακολούθηση της προόδου διαφόρων ασθενειών

την παρακολούθηση πιθανών παρενεργειών λόγω οξείας ή χρόνιας χρήσης φαρμάκων.

Περιλαμβάνει την εξέταση των παρακάτω παραμέτρων:

    • Τον αριθμό και τη μορφολογία των λευκών αιμοσφαιρίων.
    • Τον αριθμό και τη μορφολογία των ερυθρών αιμοσφαιρίων
    • Την ποσότητα της αιμοσφαιρίνης
    • Το ύψος του αιματοκρίτη
    • Τον αριθμό και τη μορφολογία των αιμοπεταλίων
    • Βασικούς ερυθροκυτταρικούς δείκτες (μέσος όγκος ερυθρών, μέση περιεκτικότητα αιμοσφαιρίνης, μέση πυκνότητα αιμοσφαιρίνης, εύρος κατανομής ερυθρών)

Όταν οι τιμές κάποιων δεικτών δεν εμπίπτουν στα φυσιολογικά επίπεδα χρειάζονται περαιτέρω εξειδικευμένες μετρήσεις για να προσδιοριστεί επακριβώς η αιτία. 

Καταστάσεις που μπορεί να ευθύνονται για ένα αποτέλεσμα εκτός των φυσιολογικών ορίων είναι οι ακόλουθες:

    • Έλλειψη σιδήρου ή άλλων βιταμινών και ιχνοστοιχείων
    • Αιμορραγία ή θρομβώσεις
    • Καρδιαγγειακά προβλήματα
    • Λοιμώξεις ή φλεγμονές
    • Αυτοάνοσα νοσήματα ή καρκίνος
    • Δυσλειτουργία του νωτιαίου μυελού
    • Αντίδραση σε φαρμακευτική αγωγή

Βιοχημική εξέταση αίματος: Aνιχνεύει δυσλειτουργίες συμπαγών οργάνων και μεταβολικές διαταραχές τους. Χρησιμοποιούνται βιοχημικές μεθόδους για να προσδιορίστύν οργανικές και ανόργανες ουσίες, όπως χοληστερίνη, τριγλυκερίδια ή ουρία.

Δείχνει την έλλειψη ή την υπερβολική αύξηση μιας ουσίας στο αίμα. 

Για παράδειγμα, η αύξηση του σακχάρου μπορεί να αποκαλύψει έναν αρχόμενο σακχαρώδη διαβήτη, ενώ οι υψηλές τιμές ουρίας και κρεατινίνης ίσως συνδέονται με πρόβλημα στα νεφρά.

Γενική εξέταση ούρων:  Eίναι μια βιοχημική εξέταση δείγματος ούρων για τη διάγνωση παθήσεων που αφορούν το ουροποιητικό σύστημα, το ήπαρ και τον σακχαρώδη διαβήτη. Χρησιμοποιείται ευρέως σε εξετάσεις ρουτίνας στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου (check-up), τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Επίσης, διενεργείται όταν υπάρχουν συμπτώματα ουρολοίμωξης (δυσουρία, συχνοουρία κτλ) ή σε περίπτωση αιματουρίας.

Τα αποτελέσματα της γενικής ούρων ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες:

Γενικά χαρακτηριστικά (χροιά, όψη, ειδικό βάρος, Ph)

Χημική εξέταση (λεύκωμα, σάκχαρο, οξόνη, αιμοσφαιρίνη, χολοχρωστικές, ουροχολίνη, ουροχολινογόνο, νιτρώδη)

Μικροσκοπική εξέταση (πυοσφαίρια, ερυθρά, επιθήλια, βλέννη, κύλινδροι, κρύσταλλοι, άμορφα άλατα, μικροοργανισμοί)

Καλλιέργεια ούρων: Η καλλιέργεια ούρων είναι μια εργαστηριακή εξέταση που πραγματοποιείται για τη διάγνωση λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Μπορεί να ζητηθεί όταν υπάρχουν συμπτώματα λοίμωξης ή αν η γενική ούρων δείξει την ύπαρξη μικροοργανισμών. 

Ακτινολογικές εξετάσεις

Ακτινογραφία: Η ακτινογραφία με ακτίνες Χ είναι μια ευρέως διαδεδομένη απεικονιστική τεχνική που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες. Βοηθά τον γιατρό να αποκτήσει εικόνα του εσωτερικού του σώματος μη επεμβατικά και ακόμη συνεισφέρει στην διάγνωση, την παρακολούθηση και την θεραπεία ιατρικών παθήσεων.

Διαφορετικοί τύποι ακτίνων-Χ χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς. Η ψηφιακή μαστογραφία, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του στήθους, ενώ το βαριούχο γεύμα εξετάζει τον γαστρεντερικό σωλήνα.

Υπερηχογράφημα: Με τη χρήση υπερήχων (ηχητικών κυμάτων μη ακουστών στο ανθρώπινο αυτί), δίνεται η δυνατότητα απεικόνισης διαφόρων οργάνων και δομών τoυ ανθρώπινου σώματος. 

Αξονική τομογραφία: Ένας αξονικός τομογράφος χρησιμοποιεί περιστρεφόμενες ακτίνες Χ, για τη δημιουργία εικόνων του σώματος. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο αξονικός τομογράφος διαιρεί το σώμα σε εγκάρσιες τομές τις οποίες και απεικονίζει σε ψηφιακή μορφή. Τα αποτελέσματα θα αποθηκευτούν σε ψηφιακό αρχείο (CD). Ο αξονικός τομογράφος μπορεί να μας δώσει αναλυτικές πληροφορίες για την κατάσταση των περισσοτέρων οργάνων του σώματος. Συγκεκριμένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί  για: το κεφάλι, τους ώμους, τη σπονδυλική στήλη, την καρδιά, την κοιλιά, το γόνατο  το στήθος. 

Βιοψία

Πρόκειται για μια ιατρική εξέταση κατά την οποία λαμβάνεται τμήμα ενός ιστού διαγνωστικούς λόγους. Οι λήψη του δείγματος γίνεται από τον γιατρό και εξετάζεται με διάφορες μεθόδους σε ειδικά εργαστήρια ώστε να διαγνωστεί μια παθολογική κατάσταση (καρκίνος).

Η βιοψία μπορεί να γίνει με βελόνα ή χειρουργικά.

Είναι παραδεκτό γενικά ότι η βιοψία είναι απαραίτητη για τη σωστή ταυτοποίηση ενός καρκίνου, για τον αποκλεισμό καλοήθων όγκων και γενικά για την ορθή επιλογή της θεραπείας.

Κατευθυνόμενη βιοψία είναι η λήψη δείγματος ενός όγκου με την βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων, όπως αξονικού τομογράφου, ή υπερηχογραφήματος. Η βελόνη της βιοψίας κατευθύνεται με τη βοήθεια του αξονικού ή του υπερήχου, με σκοπό η λήψη να γίνει από το σωστό σημείο. 

Η βοήθεια με την απεικόνιση είναι αναγκαία όταν ο όγκος δεν είναι ψηλαφητός ή άμεσα προσβάσιμος, π.χ. μικρός όγκος μαστού ή ένας όγκος μη εύκολα προσπελάσιμες σε εσωτερικά όργανα,όπως π.χ το ήπαρ και το πάγκρεας.

 

Test Παπ

Είναι από τις πιο βασικότερες εξετάσεις που κάθε γυναίκα πρέπει να περιλαμβάνει στον ετήσιο προληπτικό γυναικολογικό έλεγχό της. Πρόκειται για μια απλή, ανώδυνη, γρήγορη που ανιχνεύει δυσπλασίες και τον καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.